Deze locatie stond al lang op het lijstje van ons, maar ach af en toe maak je besluiten om naar andere locaties te gaan die op dat moment “prioriteit” hebben……
Maar eindelijk. daar zijn we dan;

In 1943 is er een start gemaakt om de eerste schacht van deze steenkolenmijn te graven. In 1945 zijn de werkzaamheden al weer stilgelegd en werd de productie vanuit een andere mijn overgenomen. In 1949 is de mijn weer in bedrijf genomen. In de periode tussen 1950 en 1998 is de mijn 3 maal van eigenaar verwisseld. In die periode van circa 50 jaar heeft de mijn veel steenkool geproduceerd (voornamelijk voor de omliggende krachtcentrales) en zijn er mijnarbeiders, voornamelijk van buitenlandse afkomst (te zien aan alle namen op de kluisjes in de kleedkamers) werkzaam geweest.

Historie Zeche P

In 2008 is deze mijn gesloten en al snel daarna (in 2009) is de mijnschacht, die op het diepste punt 880 meter diep was, opgevuld en dichtgemaakt.

In 2010 is uiteindelijk ook de schachtbok (de boven de mijnschacht aangebrachte stalen torenconstructie die gebruikt werd bij het vervoer van de mijnwerkers en materiaal in en uit de schacht) gedemonteerd. Deze is elders in Duistland weer opgebouwd als uitkijktoren.

Een dichtgegooide mijnschacht….. een gedemonteerde torenconstructie….. wat er nog over is, zijn een aantal gebouwen…..   Gebouwen van de technische diensten, magazijnen, luchtbehandelingsinstallaties, uitgifte van goederen en niet te vergeten sanitaire ruimtes en ….. de kleedlokalen van de mijnwerkers.

Voor deze kleedlokalen komen we, want daar schijnen nog wat bijzondere elementen aanwezig te zijn !
De locatie is met hekwerken netjes afgesloten maar na even zoeken zijn we het terrein op. We vinden al vrij snel de kleedruimtes waar we voor komen maar kunnen alleen via een luchtrooster naar binnen kijken, alles zit hermetisch dichtgelast….. een kleine teleurstelling komt naar boven, met moeite maar even een paar foto’s via deze luchtroosters maken…..

Toch nog even de rest van het terrein verkennen, nog wat mooie plaatjes schieten hier en daar en uiteindelijk zien we toch een mogelijkheid om ook in de “kleedkamers” te geraken.

De effecten van een brand die in 2017 in dit deel van de gebouwen heeft plaatsgehad zijn duidelijk zichtbaar. Zwartgeblakerde muren en objecten… een lugubere omgeving…

De Mandjes van Zeche P

Maar dan….. Wow ! wat een aparte aanblik…. 2 gigantische ruimtes vol zogenaamde “mandjes”.

De mijnwerkers stopten hier bij aankomst hun kleren en andere bezittingen in en hesen deze mandjes vervolgens naar boven middels een ketting. Deze ketting maakten ze vast aan een hangslot met hun naam erop en het sleuteltje namen ze mee. Op deze manier hingen hun spullen veilig en buiten bereik van andere op grote hoogte in de deze ruimte. Op deze manier was de kans op zakkenrollen door collega’s minimaal en bespaarde het flink aan ruimte want een mandje neemt veel minder plek in dan een kleding-locker.

 

click to enlarge

Zeche P
  • Locatie
  • Algemene staat
  • Toegankeljik
  • Details
3.1

Samenvatting

Een leuke locatie om rond te lopen, helaas veel graffity aanwezig. Gelukkig zijn de mandjes nog aanwezig en dit geeft toch een prachtig gezicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
12 × 11 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.